Uncategorized

Regelgeving in Nederland en het buitenland

Wanneer u op vakantie gaat met uw fietsen of een dagje weg in eigen land is het noodzakelijk om u aan een aantal regels te houden. Zo voorkomt u schade aan uw fietsendrager en boetes. In dit artikel is te lezen welke regels er zijn in het binnen en buitenland.

 

Regelgeving in Nederland

Als u een dagje weg gaat met uw fietsen in eigen land is het belangrijk om u aan een aantal wetten te houden. Hieronder staat een lijstje met welke wetten er gelden in Nederland.

  • De fietsen op de fietsendrager mogen aan beide kanten niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
  • Er mogen geen scherpe delen uitsteken.
  • De fietsendrager met fietsen mogen niet zwaarder zijn dan de maximale kogeldruk van uw trekhaak. Bekijk daarom goed welke fietsendrager geschikt is voor uw auto. Tip: Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een fietsendrager?
  • Op de verlichtingsbak van de fietsendrager is het verplicht om een witte kentekenplaat met het kenteken van uw auto te hebben.
  • Een verlichtingsbak is verplicht als de fietsendrager of fietsen de verlichting (of een deel daarvan) bedekt.

 

Regelgeving in het buitenland

Wanneer u op vakantie gaat in het buitenland is het belangrijk om te weten welke wetten er gelden in het land waar u bent of naar toe gaat. De meeste regels zijn hetzelfde in de EU-landen. Echter zitten er soms kleine verschillen.

In Duitsland is het verboden om de fietsendrager inclusief fietsen breder te hebben dan 2,55m. In Italië mag de fietsendrager inclusief fietsen niet uitsteken aan de zijkant van de auto en moet de achterkant voorzien zijn van een rood/wit reflectiebord. In Portugal is het zelfs verboden om een fietsendrager op uw auto te hebben.